Så här barnsäkrar du ditt hem för husdjur

Säkerhet och trygghet

Att ha husdjur är en underbar upplevelse, men precis som med små barn krävs det att hemmet är säkert för dem. Här är en omfattande guide som hjälper dig att barn- och husdjursäkra ditt hem, så att både dina små och dina pälsbeklädda vänner kan njuta av en trygg miljö.

Skapa en säker miljö

Första steget är att identifiera potentiella faror i ditt hem. Det kan vara allt från elektriska sladdar till små föremål som kan sväljas. Se till att du går igenom varje rum och gör en grundlig bedömning.

 • Undvik små föremål: Små leksaker och andra småsaker bör förvaras utom räckhåll för både barn och husdjur. Om de sväljer något kan det leda till kvävning eller andra allvarliga hälsoproblem.
 • Dölja kablar och sladdar: Djur, särskilt valpar och kattungar, älskar att tugga på sladdar. Köp kabelskydd eller dölja dem bakom möbler för att undvika olyckor.

Skydda möbler och inredning

Möbler och inredning kan också vara farliga, särskilt om de lätt kan välta eller har vassa kanter. Här är några tips för att skydda både dina möbler och dina husdjur:

 • Fäst möbler: Större möbler som bokhyllor och TV-apparater bör vara fastsatta i väggen för att förhindra att de välter. Det finns speciella fästen du kan använda för detta ändamål.
 • Skydd för vassa kanter: Använd hörnskydd på bord och andra möbler med vassa kanter för att skydda både barn och husdjur från skador.

Säkerhetsgrindar och avspärrningar

Säkerhetsgrindar är inte bara för små barn. De kan också vara mycket användbara för att hålla husdjur borta från farliga områden i hemmet.

 • Installera grindar: Placera säkerhetsgrindar vid trappor och i dörröppningar för att förhindra att ditt husdjur kommer in i farliga områden.
 • Använd barriärer: Om det finns rum där du absolut inte vill att ditt husdjur ska komma in, kan du använda dörrar eller andra barriärer för att hålla dem ute.

Faror i köket

Köket kan vara ett farligt ställe för både barn och husdjur. Skarpa knivar, het mat och rengöringsmedel är bara några av de saker som kan orsaka problem.

 • Förvara farliga föremål högt upp: Knivar, saxar och andra vassa föremål bör förvaras utom räckhåll. Använd gärna skåp med lås.
 • Stäng skåp och lådor: Använd barnsäkrade lås på skåp och lådor där du förvarar rengöringsmedel och andra farliga ämnen.
 • Håll golvet rent: Plocka upp spill och matrester direkt så att ditt husdjur inte får i sig något som kan vara skadligt.

Säkra badrummet

Badrummet innehåller många potentiella faror. Från kemikalier till hala golv, här är vad du bör tänka på:

 • Förvara kemikalier säkert: Håll alla rengöringsmedel och mediciner inlåsta och utom räckhåll.
 • Använd halkskydd: Sätt halkskydd i badkaret och på badrumsmattan för att förhindra att både du och dina husdjur halkar.
 • Stäng toalettlocket: Många husdjur gillar att dricka vatten från toaletten, vilket inte är hygieniskt och kan vara farligt om du använder rengöringsmedel i toaletten.

Varning för växter

Vissa växter är giftiga för husdjur. Se till att du vet vilka växter som är säkra och vilka som inte är det.

 • Undvik giftiga växter: Vanliga växter som liljor, julstjärnor och aloe vera är giftiga för många husdjur. Byt ut dessa mot säkra alternativ eller placera dem utom räckhåll.
 • Placera växter högt upp: Om du vill behålla vissa växter som kan vara skadliga, placera dem på hyllor eller häng dem från taket.

Leksaker och aktiviteter

Att ge ditt husdjur rätt typ av leksaker och aktiviteter kan också hjälpa till att hålla dem säkra och lyckliga.

 • Välj säkra leksaker: Köp leksaker som är designade för husdjur och som inte har små delar som kan lossna och sväljas.
 • Aktiviteter: Se till att ditt husdjur får tillräckligt med motion och mental stimulans. Trötta djur är mindre benägna att leta efter problem.

Förbered för nödsituationer

Ingen vill tänka på det värsta, men det är alltid bäst att vara förberedd.

 • Ha nödnummer till hands: Ha veterinärens nummer samt telefonnummer till närmaste djursjukhus lättillgängliga.
 • Första hjälpen-kit: Ha ett första hjälpen-kit specifikt för husdjur hemma. Det bör innehålla saker som bandage, antiseptisk lösning och pincett.

Regelbundna kontroller och uppdateringar

Att säkerställa ett säkert hem för ditt husdjur är en kontinuerlig process. Regelbundna kontroller och uppdateringar är viktiga för att bibehålla säkerheten.

 • Gå igenom hemmet regelbundet: Gör regelbundna kontroller av ditt hem för att se till att inga nya faror har dykt upp.
 • Uppdatera säkerhetsåtgärder: När ditt husdjur växer och blir mer rörligt kan du behöva uppdatera säkerhetsåtgärderna. Till exempel kanske en säkerhetsgrind som fungerade för en valp inte är tillräcklig för en vuxen hund.

Barnsäkrat hem för husdjur ger trygghet

Att barn- och husdjursäkra ditt hem är inte bara en engångsinsats, utan en pågående process som kräver uppmärksamhet och omsorg. Genom att följa dessa tips kan du skapa en trygg och säker miljö där både dina barn och husdjur kan växa och trivas. Kom ihåg att regelbundet utvärdera och justera dina säkerhetsåtgärder, och tveka inte att konsultera experter om du är osäker på något. På så sätt kan du njuta av att ha både barn och husdjur i ditt hem utan onödiga bekymmer.

Lämna en kommentar

Husdjur och trygghet

Vår hemsida är dedikerad till att ge dig den bästa informationen och råden om hur du kan hålla dina husdjur säkra och lyckliga. Vi täcker allt från säkerhetsåtgärder mot smällare till hälsa och välmående, träning och beteende, rasbeskrivningar och mycket mer. Vi strävar efter att vara din främsta källa för pålitlig information och användbara tips som kan förbättra ditt husdjurs livskvalitet.

Kontakt

Har du frågor eller behöver du hjälp? Kontakta oss gärna genom vårt kontaktformulär på vår kontaktsida. Vi ser fram emot att höra från dig och hjälpa till med alla dina frågor och funderingar om husdjur och deras trygghet. Vårt team är här för att ge dig stöd och den information du behöver för att säkerställa att ditt husdjur mår bra och är tryggt.